Trainingen en agenda

Op dit moment zijn er nog geen trainingen gepland. De volgende trainingen bied ik regelmatig aan, binnenkort ook in Frankrijk. Heb je een verzoek? Laat het mij weten. Als je een groepje deelnemers verzamelt, dan is de kans groot dat ik iets kan regelen.
Voor de kosten, kijk onder tarieven of vraag het mij.
De minimale leeftijd is (behalve voor speciale kinderlessen) 12 jaar en de groepsgrootte is afhankelijk van de training tussen de 6 en 10 deelnemers.
Ben je geinteresseerd in een vakantie in en rond Moulin de Camerolle? Kijk dan hier voor meer informatie en tarieven.

Kennismakingsdag Horsemanship
Wanneer je benieuwd bent wat horsemanship inhoudt of naar mijn werkwijze is dit misschien een fijne manier om kennis te maken. De ochtend start onder het genot van koffie of thee met theorie. Voor de lunch geef ik een demonstratie met een paardje en na de lunch is er praktijk waarbij jezelf ook even met een paard mag werken. Het doel is met name een wezenlijk contact te maken met een paard op een vriendelijke zachte manier. Daarnaast is het zien wat horsemanship inhoudt, maar het is met name een leerzame, gezellige dag. Deze dag is het niet mogelijk zelf een eigen paard mee te brengen, we werken met paarden die hier op stal staan.

Paardentaal (dag 1 van rangorde training)
Je maakt kennis met het kuddegedrag van het paard en de onderlinge communicatie door middel van lichaamstaal. Dit vind ik een van de mooiste en meest emotionele training met een paard.
Ik ga er vanuit dat paarden jouw “ZIJN” spiegelen, paarden letten op je spierspanning en kunnen ook zeer goed je stemming inschatten. Paardentaal is dan ook in eerste instantie werken aan je eigen houding en gevoel!
Via de  lichaamstaal van het paard ga je in “gesprek ” met een paard. Het doel is contact en vertrouwen, je nodigt het paard uit zich bij jou aan te sluiten (join up). Een join up kun je niet afdwingen die moet je verdienen,want op het moment van de join up ontvang je een rangorde en legt het paard zijn veiligheid en bescherming voor een groot deel in jouw handen.

Grondwerk (dag 2 van rangorde training) vervolg op paardentaal
Hier begint het trainen van je paard vanuit lichaamstaal. Het gaat over vertrouwen, rust, samenwerking en contact. Een belangrijke basistraining voor ieder paard. Door de training paardentaal heb je inzicht gekregen in hoe een paard communiceert. In de training grondwerk ga je een stapje verder. Ook hier is het van belang dat een paard je respecteert en bovenal ziet als leider. Je leert allerlei trucjes en tips om een paard te trainen vanaf de grond vanuit leiderschap.
De training is voor beleerde en onbeleerde paarden. Als je niet in de gelegenheid bent om een paard mee te brengen is het mogelijk om in overleg een paard van ons te gebruiken.
Mocht je eerst nog de behoefte hebben aan een betere kennis van de training paardentaal dan is het mogelijk daar extra begeleiding in te krijgen.

Schrikparcours (dag 3 van rangorde training) Alleen als je dag 1 en 2 van de rangordetraining hebt gevolgd)
Het is handig te weten wat je vanuit paardentaal moet doen, als een paard ergens niet langs durft of wil vluchten. Vaak reageren wij (roofdieren) vanuit ons eigen gevoel (vechten of paaien) en dat staat in de meeste gevallen haaks op de behoefte van het paard (vluchtdier)
Vanuit leiderschap en contact begeleid je je paard in angstige situaties, zodat zowel je paard als jezelf moediger wordt in een benarde situatie. Voor deze training kun je ook een paard van ons gebruiken.

Rangorde vervolg
Naar mijn persoonlijke mening zou grondwerk wel een weken lang gegeven kunnen worden, er is zoveel te leren en er zijn zoveel technieken.
Deze training kun je alleen doen als je de eerste driedagen (rangorde) trainingen hebt gevolgd.
Ik ga er van uit dat je de principes van paardentaal en grondwerk begrijpt en verder wil.
We herhalen een beetje om te zien of er nog wat bijgeschaafd moet worden en leren er nieuwe dingen bij zoals gymnastiseren en spelen. Natuurlijk staat ook hier je leiderschap voorop.
Deze training is voor een groepje die tegelijk les willen hebben en gaat op afspraak, natuurlijk is privé les of midweek ook mogelijk.

Behendigheid en spel
Op deze dag wordt je uitgenodigd om spelend je behendigheid en met je paard te testen. Dit is ook een heel mooi vervolg op de rangorde en balans en freestyle training.
We starten de dag met behendigheid aan de hand (agility), de middag kun je mee doen aan oefeningen onder het zadel.
Voorbeelden voor oefeningen aan de hand (agility) zijn trailerladen, over plasticzijl lopen, slalom, sprongetje, de voorbenen van het paard op verhoogt blok zetten. En zo zijn er nog veel meer oefeningen die we kunnen gebruiken.
Behendigheid oefeningen onder het zadel zijn bijvoorbeeld sprongetje, slalom, labyrint, onder een laagte door, een hekje openen, door een tunnel rijden.
De dag is geen wedstrijd, we gaan paardvriendelijk te werk, plezier en veiligheid staan voorop maar een klein beetje competitie en uitdaging is wel leuk toch?
Wanneer je geen kans ziet met een paard te komen kun je voor het werken aan de hand een paard van ons te huren. Gebruik maken van een paard van mij onder zadel is in uitzonderlijke gevallen mogelijk, dit gaat in overleg.
Voor de gehele dag is het dragen van een goedgekeurde cap verplicht. Bodyprotector is niet verplicht maar wel aan te raden.
Het is mogelijk om een halve dag deel te nemen, dus alleen het werk aan de hand of alleen onder het zadel.

In balans rijden
Balans daar valt of staat alles mee! Al snel wordt er gezegd mijn paard is scheef of zit vast aan een kant. Maar hoe zit dat met jezelf? Op de eerste dag van deze training wordt er naar je eigen lichaamsbouw gekeken, wat zijn jou mogelijk of onmogelijkheden. 
Je krijgt allerlei oefeningen om je te leren overgeven aan de bewegingen van het paard. Doel is dat je het paard niet in de weg zit omdat je zijn ritme niet kunt volgen of zijn beweging niet goed kunt opvangen. 
Het rijden zonder zadel is op zich niet een doel maar verteld je veel over je eigen balans en waar je zelf vast zit in je lichaam. Een groot deel van het niet in balans zitten/rijden komt omdat we bepaalde spieren niet gebruiken en soms ook door angst te veel “klemmen”.
Het is in het belang van het paard, dat we niet in het ritme hobbelen maar gelijk meegaan met zijn beweging. Doel van deze dag is dat je thuis met of zonder paard verder kunt trainen, om een onafhankelijke zit te ontwikkelen.
Deze dag is het mogelijk een eigen paard mee te brengen, maar je kunt ook een paard van ons gebruiken.
*Deze training is met name een zitles, je leert niet de technieken van het rijden daarvoor is de training freestyle rijden.

Freestyle rijden
Zou het niet fantastisch zijn als je bij wijze van spreken geen hoofdstel meer nodig hebt om te rijden omdat je paard zo super reageert op de signalen van je lichaam? In deze training leer je hoe je dat kunt bewerkstelligen. Freestyle is een prettige manier om je paard iets te leren. Zo leert het bijvoorbeeld goed op de hulpen te reageren en de aandacht bij jou te houden. 
*Let op! Het rijden zonder hoofdstel is niet een doel op zich en kan ook erg gevaarlijk zijn. Bij de freestyle training gaat het met name om het trainen op gevoeligheid en contact. 
Wanneer je wat problemen hebt omdat je paard slecht op zit en beenhulpen reageert is dit naast de rangorde training een ideale aanvulling. De freestyle training is vervolg op de training balansrijden. 
Je kunt in overleg een paard van ons gebruiken. 

In contact met paarden
In deze training houden we ons bezig met Ttouch en massage.
We beginnen deze dag met een stukje theorie maar het meerendeel zal gericht zijn op voelen en vooral het invoelen en interpreteren van wat je waarneemt bij een paard.
Aanraken vergroot het bewustzijn bij paarden van hun eigen lijf, werkt ontspannend en vergroot daardoor het vertrouwen.
Voor een dieper contact met het paard.
Deze training wordt alleen tijdens een midweek of kan op aanvraag als trainingsdag bij U op stal gegeven worden.

Kindermiddag Horsemanship (7-12 jaar)
Wij vinden het belangrijk dat een kind leert vanuit respect voor het dier, contact met deze aan te gaan. Kinderen kunnen dit van nature eigenlijk heel goed en paarden reageren daar op.
Op deze leuke middag krijgen kinderen een kans om op een speelse manier kennis te maken met horsemanship. Ons uitgangspunt is om kinderen te begeleiden contact te maken met paarden op basis van de lichaamstaal van het paard. Dit is niet te vergelijken met wat een kind leert op een manege.
Door oefeningen vanaf de grond leren kinderen om op een veilige manier samen te werken met het paard. Daarbij oefenen ze op een speelse manier belangrijke vaardigheden toepasbaar in het dagelijkse leven, zoals assertiviteit, empathie en communicatie.
Bijvoorbeeld leren ze om op iemand in te tunen, want je zal een gevoelig paard met een meer ingetogen energie moeten benaderen dan een wat slomer paard.
Tijden de eerste kennismaking werken we met ponies en paarden die hier op stal staan.

Trainingsdag trailerladen
Los van de andere trainingen waar traileren wel eens aan de orde komt, nu een speciale dag over trailer problemen en wat er aan te doen. Pas bij het traileren krijg je te zien wat je relatie met je paard is.
Met andere woorden hoeveel respect en vertrouwen heeft het paard voor jou als leider. 
Het is zo fijn als je maar naar de trailer hoeft te wijzen en je paard gaat er zelfstandig op. Dat is pas echt leiderschap en ieder paard kan het leren.
Het is de bedoeling dat jezelf met voldoende kennis naar huis gaat en misschien na de lessen ook zelf andere “lastige” paarden in een trailer kunt laden.
Het lijkt me vanzelf sprekend dat deze training alleen op maneges, pensionstallen e.d. gegeven kan worden.
Wanneer je werkelijk een groot probleem hebt om je paard op de trailer te krijgen, is het beter dat ik eerst je paard help vertrouwen te krijgen met de trailer en dat je daarna leert hoe je het zelf moet doen. Dit kan niet in een groepsles, maar moet individueel (zie het volgende kopje).

Individueel hulp bij trailerladen bij je thuis
Voor het laden trek ik de eerste keer veel tijd uit ook omdat ik veel uitmoet leggen wat ik doe en waarom.De eerste keer werk ik met het paard maar het de bedoeling dat je het zelf ook te leren.
Het doel is dat het paard uiteindelijk ontspannen de trailer op en af gaat.
Hou er rekening mee dat je wel moet oefenen en het paard wel regelmatig op de trailer moet zetten.
Wanneer nodig maken we een trainingsplan, zodat het paard een goede inprent krijgt.
Het is totaal afhankelijk van het paard of ik vaker langs moet komen of dat 1x voldoende is.

Midweekje lessen
Deze training staat niet altijd op de agenda maar kan gewoon worden afgesproken.
Of je al trainingsdagen hebt gevolgd of niet maakt bij deze lessen niet uit.
Je wordt begeleid in waar jezelf aan wil werken.
Je krijgt elke dag 2 uur les. Misschien zijn er meer lessen en daar mag je bij blijven kijken. Natuurlijk is het vaak wel mogelijk om langer te blijven om aansluitend deel te nemen aan de trainingsdagen in het weekend.

Toeschouwers
Eigenlijk is het deelnemen zonder paard.
Je bent aanwezig bij de theorielessen en wordt betrokken bij praktijklessen.
Je leert heel veel van kijken omdat je rustiger alles kunt opnemen.
Deelnemer zonder paard kan alleen als je met iemand meekomt die wel deelneemt met een paard. Dit kan je bijrijder, familie of vriend(in) zijn die betrokken is bij het paard.

Overige trainings mogelijkheden
· Hulp bij gedragsproblemen
· Hulp bij zadelmak laten maken
· Je paard door ons laten hertrainen
· Privé les op eigen stal of op locatie
· Trainingsdagen op eigen stal
· Groepslessen op eigen stal of op locatie
· Demonstraties