Beste Janet.

Hierbij nog een extra bedankje voor de waardevolle, genoten training dit weekend. Middels de paardentaaltraining kan ik paardengedrag beter begrijpen en herkennen, de rangorde vestigen en zonder zinloos geweld een paard mijn bedoeling laten begrijpen voor een duurzame en veiliger medewerking en samenwerking. En dat alles kon ik in drie dagen kennis en ervaring van je overnemen. Paardentaal werkte al meteen vanavond bij het opstallen van onze AV hengstveulens in opfok. Dankjewel, Henk


Hoi Janet,
Ik ben super blij dat Wahid nu dankzij u heel goed de trailer inloopt! Nu wil mijn vader eindelijk weer mee op wedstrijd! Fijn dat we geleerd hebben hoe het paard het ziet en hoe we hem in rustig in de trailer zetten en dat hij het dan ook accepteert,
Heel erg bedankt, Groetjes Esmee en Wahid!


Nauwelijks voor uit te branden paard is wakker geworden
Ik zal me eerst even kort voorstellen. Ik ben Aline Uitham, ben 32 jaar en ben vanaf mijn 10e hobbymatig bezig met paarden. Ik  rijd nu 2 jaar op een Groninger van 20 jaar; Ormando.

Ormando is de oudste in een stal met 8 paarden en is zeer dominant, zeer duidelijk de leider van de kudde. Vanwege zijn leeftijd heeft hij al veel verzorgers gehad en toen ik 2 jaar geleden met hem begon had hij totaal geen interesse in me. Het  heeft een half jaar geduurd voordat ik een beetje het gevoel kreeg dat hij het leuk vond dat ik langskwam, hoogstwaarschijnlijk ging het eerder om het plak brood dat ik voor hem meenam dan om mij. Voor me werken deed hij met tegenzin,  hij deed braaf z’n rondjes maar hoe erg ik het probeerde op te leuken, enthousiasme straalde er absoluut niet vanaf. Ik moest bij elke stap drijven, halt houden was z’n favoriete “gang”. Ik reed  met een zweep in de aanslag en had het gevoel dat als ik deze echt zou gaan gebruiken hij zou gaan staken en geen poot meer zou verzetten. Na afloop gaf ik hem altijd bix, om te slijmen. Misschien werkte het een beetje, hij is  met mij erop er nooit meer vandoor gegaan tijdens het aangespannen rijden buiten, maar het binnenrijden was voor ons beiden een straf.

Ik ben bij Janet de cursus paardentaal en in balansrijden gaan doen omdat ik zoekende was naar een manier die bij mij past. Ik was er wel achter dat ik met Ormando op deze manier niet verder kwam. Om hem door de bak heen te meppen zou eerder een averechts effect hebben en het paste niet bij mij. Het is niet zo dat ik een paard niet wil slaan maar hier was iets anders vereist en ik was dus op zoek  naar een andere methode.
Wat ik de eerste keer geleerd heb aan theorie en praktijk ben ik thuis bij Ormando gaan toepassen. Hoe ik het gedaan heb vertel ik niet, daarvoor is dus de cursus, maar heel simpel gezegd zie ik het als volgt: ik heb een soort gebarentaal geleerd maar dan niet voor doven maar voor paarden waarbij je niet alleen je handen gebruikt maar je hele lijf.
Ormando begreep het direct, reageerde eerst alsof hij wou duidelijk maken:’wat krijgen we nou!”.  Vanuit die taal ben ik vanaf de grond met hem gaan werken/communiceren. Hij legde zich na wat tegenstribbelen toch vrij snel  erbij neer en was vanaf dat moment erg op mij gericht.

Het resultaat:
Ik rijd  hem nu zonder zweep, zonder zadel en zonder bit. 1 druk met mijn kuiten laat hem draven, ik hoef niet meer te drijven. Hij is vlot en wakker. Vanaf de grond zoekt hij nu steeds mijn gezelschap en als ik naast hem ga draven draaft hij mee. Als ik stop stopt hij en als ik achteruit loopt en ik gebruik m’n gebarentaal loopt hij achteruit. Dit alles zonder touw en halster, gewoon omdat hij heeft besloten zich bij mij aan te sluiten, uit vrije wil! Ik hoef hem niet meer om te kopen met brood of bix, het is een paard geworden wat voor me wil werken en hij heeft mij een plek hoger in rang gegeven. Die rang heb ik gekregen door zijn taal te gaan “spreken” zonder dat ik daar spierballen en een zweep voor nodig heb. Ik ben nu  ook met de andere paarden begonnen en het is zo leuk om te zien dat die taal echt universeel is. Los van dat krijg je paarden die gebaat zijn bij duidelijke taal en hier een stuk ontspannender van worden en voor je willen werken.

Kortom: een absolute aanrader

Hoi Janet
Gaat heel goed met Willie op de trailler zaterdag zijn wij een stukje wezen rijden en dat ging heel goed.
Wij hebben haar geen een keer gehoord. Vandaag is ze op concours geweest en de reis verliep probleemloos
Op dit moment gaat het heel goed ze vindt het prima in de trailler eet hooi en erop en eraf gaat goed. Ook het wachten tussen de parcoursen op de trailler geeft geen stress reacties. Laat je wel even weten hoe het gaat.
Super bedankt alvast voor de goede hulp. Groetjes Anna Lieske en Willie


Janet heeft ons geholpen met verschillende dingen en daar ben ik haar echt dankbaar voor. Ik weet niet hoe het was gegaan als Janet niet op mijn pad was gekomen. 
Ik had een paard gekocht dat ik al kende. Ik wist dat het een paard met een pittig, maar eerlijk karakter was. Toen ze weer op mijn pad kwam was ze bij andere eigenaren veranderd in een paard dat alleen zichzelf vertrouwde en daardoor nergens aan mee leek te willen werken. Ze was zelfs ‘vals’ naar mensen en andere paarden. Rijden was al helemaal een drama. Typisch een paard die of wordt getypeerd als rijp voor de slacht of waar je als eigenaar op wordt aangesproken: “Je moet wat strenger zijn! Afstraffen hoor!” Maar bij een paard zonder vertrouwen is het lastig een goede middenweg te vinden en daar heeft Janet mij bij geholpen.
Je zou haar nu eens moeten zien. Ontspannen, ze vertrouwt op mij en ik ben zelfs begonnen met springen!

– Trailerladen. Niemand geloofde dat mijn merrie de trailer op zou gaan, ook niet met hulp van Janet. Maar Janet krijgt het voor elkaar. De dame liep na een paar uurtjes de trailer op alsof ze nooit anders heeft gedaan. Een half jaar later weet ik zeker dat ik haar any moment op de trailer krijg in mijn eentje.
– Mijn vriend en ik hebben de 3 daagse cursus paardentaal bij Janet gevolgd. Mijn vriend was wat bang voor paarden, maar dankzij dit weekend heeft hij geleerd signalen van een paard te interpreteren en heeft hij veel meer vertrouwen in paarden. Heel fijn, want de band tussen hem en mijn paard is nu geweldig om te zien.
– Na de 3daagse heb ik wekelijks les genomen van Janet. Mijn paard en ik zijn echt naar elkaar toegegroeid. Ik kijk soms filmpjes terug vanwaar we moesten komen en vergelijk dat met hoe het nu is. Mijn paard zal altijd een dominantie en gevoelige merrie blijven met een eigen mening. Ook zal ze gevoelig blijven voor mijn eigen gemoedstoestand en daar op reageren. maar ik weet nu dat dat niet aan haar ligt, maar goede feedback is voor mezelf.
We weten nu precies wat we aan elkaar hebben. Iedereen die mijn paard uit de tijd voor mijn lessen bij Janet kende en die haar nu weer terugzien zijn verbaasd. Zelfs de veearts merkte het op en die ziet nogal wat paarden.

Ook als je al een goede band met je paard hebt zijn lessen van Janet heel leuk. Je hoeft dus echt geen probleem met je paard te hebben om er iets aan te hebben. Hoe leuk is het als je paard de kudde voor jou achterlaat en zonder halster met je meeloopt?
Mijn paard vind het ook heerlijk om tussen het longeren of na het rijden met mij door de bak te rennen.. even wat anders. Eigenlijk is het gewoon spelen met je paard en daar kan je allebei enorm van genieten. Als ik een dagje geen zin heb om te rijden heb ik nu allerlei oefeningen beschikbaar die anders zijn dan longeren en mijn paard toch trainen. Heb dus veel meer mogelijkheden gekregen om met mijn paard aan de slag te gaan, Daardoor hebben we allebei meer vrijheid gekregen om van elkaar te genieten.
Echt een aanrader dus! Groeten Hilde

Trailerladen
We willen je heel erg bedanken dat je ons hebt geholpen met Pitou. Je hebt me in hele korte tijd heeel veel geleerd, ik heb een paar dagen later nog geoefend en ze had er geen moeite mee! Maar ik heb haar eerst even rustig voor de trailer gezet, en ben toen een paar keer er in en eruit gegaan, en ze stond elke keer super relaxed te wachten!!
Mijn vader gaat nu weer met plezier met me mee naar les en naar wedstrijden, want het was altijd een hele opgave om haar erin te krijgen..Dus mijn vader is je ook heel dankbaar haha!
Als we bij les aankomen (10 min. rijden) en ik doe het deurtje open staat ze echt lekker aan het hooi te knabbelen, terwijl ze eerst haar hoofd eruit gooide en stond te zweten!
Ohja, toen we het op les vertelden wou niemand het geloven, dat was heel grappig. Na les ging ze er weer zo makkelijk in, iedereen stond daar met open mond te kijken haha!
Kortom: SUPER BEDANKT!
Groetjes, Nienke, Jan (m’n vader), en Pitou is je vast ook dankbaar! (uit Smilde)


Workshop Holistisch Horsemanship bij Músarrindill in Schipborg
Paardentaal
Mocht er nog iemand zijn die bij het lezen hiervan meteen denkt aan paardenfluisteren  dan is dat een bewijs dat die persoon geen les van Janet Bos heeft gehad! Niets zweverigs maar snappen wat je doet en wát je teweeg brengt: vraag en antwoord in echte communicatie. Praten met je lijf en observeren van het paardenlijf. Janet legt in een korte inleiding uit waarover het gaat en waarom het werkt. Dat heeft alles te maken met kennis over hoe paarden in de kudde met elkaar communiceren. En als je als mens een beetje paard kunt worden kun je mee communiceren en vooral duidelijk leren zijn. Bang dat je het verkeerd doet hoef je niet te zijn want Janet coacht elke handeling en als je goed kijkt hoe zij haar lichaam in de juiste houding zet om het paard duidelijk te maken wat je wilt, kun jij het ook mits je uitgaat van een eerlijke intentie. Want paarden kunnen zien (voelen) of je het meent of niet!
Het mooie van deze workshop vond ik niet alleen het observeren van de paarden maar vooral ook dat wat er tussen mens en paard gebeurt en wat er met de mensen zelf gebeurt.
Dan blijkt het niet alleen een confrontatie met het paard maar ook met jezelf. Je word je bewust van je houding en van wat er altijd maar als gedachten in je hoofd rondspookt en hoe dat effect kan hebben op het paard waarmee je werkt. Voor mij was dat af en toe ontroerend en bewustmakend. Zeker ook om te zien met hoeveel geduld en begrip Janet het gebeuren coacht!

Omdat ik geen eigen paard had mocht ik mijn eerste oefening doen met mijn lievelingspaardje IJslandse Eva. De aanwijzingen van Janet volgend ontdekte ik tot mijn verrassing dat het werkte! Opeens voelde ik de zachte, nieuwsgierige neus van haar naast me en stopte ze inderdaad als ik stopte, volgens de aanwijzingen. Het leek een wondertje maar na deze workshop weet ik, dankzij Janet, dat het gewoon logica is. Van harte hoop ik dan ook nog eens een vervolgcursus bij haar te doen!
Anneke de Groot, Abcoude


trainingsweekend Stal Starro.

Ineens kochten wij een pony voor onze dochter. Na twee jaar een pony leasen leek de tijd rijp. Als moeder riep ik stoer dat het ‘grondwerk’ mij wel leuk leek. Maar wat dat precies inhield wist ik eigenlijk niet zo goed, want ik had nauwelijks ervaring met paarden. Toen onze ‘Whisky’ drie weken bij ons op stal was, begreep ik dat ik haar totaal niet begreep. Ik was géén leider voor haar, terwijl ze dat echt nodig had en dat leidde tot verwarring, boosheid en verkeerd handelen van mijn kant. Ik keek dan ook halsreikend uit
naar de driedaagse cursus van Janet, waarvoor ik mij had opgegeven bij ons op Stal. Drie ochtenden theorie en drie middagen trainen, met de schrikbaan als laatste onderdeel. Samen met zeven stalgenoten met ieder haar eigen paard of pony. Onder leiding van Janet wist ik de rangorde te bepalen en te werken met druk. Voor een leek als ik met een pittige, doch angstige pony
viel dat niet mee. Maar Janet loodste ons allemaal door de moeilijke momenten heen. Geweldig om met haar te werken! Heel leuk om dat met stal- of manegegenoten te doen, want je leert ook van elkaar.
En nu? Whisky accepteert mij als leider. Mijn angst is weg, want ik weet nu wat ik op zekere momenten moet doen. De cursus is een must voor iedereen die met paarden omgaat. Ik kijk al uit naar de vervolgtraining, want we hebben natuurlijk nog maar een bodempje gelegd. En wat het grondwerk betreft? Daar weet ik nu wel raad mee.
Dank je Janet voor je kennis en je geduld en tot de volgende training.
Marie-José Dekeling, Stal Starro


Rangordetraining in Engelbert
Al sinds ik zo’n 34 jaar geleden op een manege met ponyrijden begon ben ik in de omgang en communicatie met paarden uit gegaan van mijn gevoel en ervaringen. Op die manier heb ik veel over het paard, paardengedrag en paardentaal geleerd. Ik deed/ doe wat me geleerd was en mijn gevoel me ingaf; niet verkeerd, maar soms wel inconsequent omdat ik geen methode had. Hierdoor kon ik ook niet altijd voorspellen hoe mijn paard in moeilijke situaties zou reageren en of ik dat zou kunnen handelen, met andere woorden, of we ongeschonden door de moeilijke situatie heen zouden komen was vaak een gok, die gelukkig nog nooit tot ongelukken heeft geleid. Nu ik concreet, op basis van een theoretische analyse van paardencommunicatie, heb geleerd wat bepaald gedrag van een paard betekent en hoe ik zo duidelijk mogelijk voor het paard kan communiceren is het makkelijker om consequent in mijn leiderschap te zijn en kan ik er zekerder van zijn dat het paard mijn opdracht uitvoert. Ik stond verbaasd wat ik voor elkaar kreeg met onze tweeënhalf jarige KWPN merrie.
Het vraagt nog heel veel bewustwording van mijn eigen handelen, maar dit is voor mij wel de stimulans om het te gaan gebruiken in mijn omgang en communicatie met paarden. Het volgens deze methode omgaan/ communiceren met paarden heeft voor mij dus helemaal niets zweverigs of vaags, maar maakt het juist concreet.
Tot slot vind ik het heel prettig dat Janet niet (ver-)oordeelt als je het anders doet dan zij. Ze is ook niet het type dat je haar ´religie´ wil opdringen. Ze laat je in je waarde en je mag met het geleerde doen wat je wilt.
Janet, bedankt. Brigitte


Paardentaal

Graag bedank ik je nog een keer voor het leerzame weekend bij Musarindill. Dank zij jouw theoretische en praktische instructies heb ik er weer vertrouwen en zin in om verder te gaan op het huifkar en paardenpad. Esther en ik komen zeker naar een van je verdere cursussen en dan zal ik ook mijn vrouw meenemen, die echt bang is voor paarden maar wel de huifkartocht mee wil maken. Ik ben onder de indruk van de authenticiteit, de humor en de relativering waarmee je onderwijs geeft. Wij hebben genoten, dank je wel en tot ziens, groet FreerkRangorde
Ik heb het hele weekend geboeid geluisterd naar je. Ik vindt het prachtig zoals jij met de paarden omgaat.
Eigenlijk zou iedereen zo met zijn paard om moeten gaan. Respectvol,duidelijk,vertrouwen geven. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Ik denk dat je daarvoor ook erg zelfbewust moet zijn. En dat begint met hele kleine dingen denk ik. In ieder geval heb ik genoten van het weekend en jou gastvrijheid.
groetjes uit Hengelo van Veronique.


Rangordetraining
Hartelijk dank voor de zeer leerzame training. Dag 1 (Paardentaal) over de verschillende ‘functies’ van de leidmerrie, de leidhengst en de passief leider vond ik erg interessant. Ongelofelijk hoe de rangorde in elkaar zit en wat dit ons leert over ons eigen gedrag naar paarden toe. Als ik onder de indruk ben van een (dominant) paard dan ga ik onbewust opzij dat moet je dus proberen te voorkomen. Gelukkig mag je deze eerste reactie verbeteren. Hier ga ik dus aan werken. Dag 2 (Grondwerk, vervolg paardentaal) over oa. instinct en ratio en hoe leert een paard was ook zeer verhelderend. Dag 3 (Schrikparcours vervolg paardentaal) over oa. de verschillende reacties op angst van het paard, dit was echt nieuw voor mij. Wat ik vooral geleerd heb deze 3 dagen, is dat je als mens ontspannen maar duidelijk én bewust met een paard moet omgaan. Als je iets wijfelend of te voorzichtig doet komt dit dreigend over bij het paard. Dit heb ik me nooit gerealiseerd. Tijdens het schrikparcours zag ik wat mijn voorzichtige handelingen teweeg brachten, ik heb hier veel van geleerd en ben hier nu alert op. Echt een belevenis en misschien ooit nog eens de toekomst voor mij… een eigen paardje. Dan komen we zeker bij jou in de leer zodat we elkaar vanaf het eerste begin zo goed mogelijk zullen begrijpen.
Groetjes Christa


Paardentaal
Afgelopen weekend de clinic “in contact met paarden” gevolgd, WAUW wat een ervaring! Ik had al wel een klein beetje aan de principes van het Natural Horsemanship geroken, maar nog nooit op zo’n directe manier met een jong paard gewerkt. Ik heb mijn ogen uitgekeken en genoten van wat ik zag. Samen met een jong paard in de bak – zij kent jou niet en jij haar niet – en dan maar kijken of je met elkaar in contact kunt komen. Samen door de bak lopen, het spel van ‘ontspannen & uitnodigen’ en ‘er staan & leidinggeven’ proberen je meester te maken, met precies de juiste timing. Moeilijk was het zeker, maar de beloning die je krijgt als je het goed doet – het paard dat naar je toe komt en jou erkent – is zo’n overweldigende ervaring! 
Ik kan iedereen die op een natuurlijke wijze met zijn/haar paard wil omgaan zeker aanraden op deze clinic bij te wonen!
Janet, bedankt voor deze onvergetelijke dag! Ik kom zeker nog een keer terug!”
groetjes Djoeke


Afgelopen zaterdag een indrukwekkende clinic gehad van Janet, na anderhalf uur theorie op vrijdagavond. Allereerst de demo van Janet met Tuur, super! We stonden echt met open mond aan de kant. Daarna mochten we zelf oefenen. Het is best wel verslavend, want nadat mijn beurt voorbij was, wilde ik eigenlijk best nog wel een keer. Je wilt dat ultieme moment, de join up, ervaren! 
Goede reden dus om ook aan de volgende clinic deel te nemen! 
De saamhorigheid in de groep was erg mooi. Iedereen gunde elkaar dat “het lukte”, maar ook moeilijke momenten werden gedeeld. Echt top. Janet (en Tuur) nogmaals dank voor de bijzondere en uiterst leerzame dag en veel succes met je volgende clinics en demonstraties! 
Hartelijke groeten,
Karin van der Molen.


Hoi Janet,

Met Pip gaat het goed. Ik vind hem een stuk rustiger geworden, zeker naar andere paarden toe. Dit komt waarschijnlijk omdat ik zelf rustiger en met meer zelfvertrouwen hem erlangs laat lopen. Hij heeft ook een nieuwe pony naast hem op stal en daar kijkt hij helemaal niet naar.Zodra ik de stal binnenkom komt hij nog wel te dichtbij, maar met een duidelijke afscheiding met mijn arm, gaat ie al wel netjes achteruit. Het scheelt echt dat ik nu weet wat ik moet en kan doen met zijn gedrag.
Ik longeer hem nu ook, een kleine aanwijzing naar zijn schouder en hij gaat netjes op de volte. Zelfs galop hebben we een rondje gedaan. Zelfs aan de longe laat ik Pip nu in draf verzamelen. 
Al met al gaat het dus goed. Ik wil wel graag nog verder verfijnen wat je me geleerd hebt. Dus ik hoop binnenkort een cursus te kunnen volgen.
Mijn dochter is heel enthousiast over de les die ze heeft gezien. Als ik iets doe bij Pip wat we toen geleerd hebben, herkent ze het en dat lijkt me een goed begin, waardoor ze zelf meer kan doen met Pip.

Veel groetjes, Hanneke


Demo Zeerijp

Je optreden hier in het dorpje heeft grote indruk achtergelaten. Hoewel ik persoonlijk destijds al geroerd was door het lezen van je site en jou optreden hier in het dorpshuis, waarbij je in woorden duidelijk hoe je een relatie met een paard kan aangaan, maakte het daadwerkelijk aanschouwen van dit alles nog veel meer los. Ook mijn vriendin was diep geraakt door jou als persoon en je natuurlijke communicatie met het paard.Groetjes, Jan Snoek


Rangorde training
De afgelopen 3 dagen heb ik de Rangorde training bij Janet mogen volgen. Het was een absolute openbaring.
Als gediplomeerd instructrice en ruiter voor diverse handelsstallen had ik naar mijn mening toch een behoorlijke ervaring met veel verschillende paarden en situaties en stond ik aanvankelijk licht sceptisch tegenover trainingen in Natural Horsemanship. Door een jong paard met bepaalde gedragingen die ik niet helemaal kon duiden, ben ik op zoek gegaan naar antwoorden en heb ik een lezing van Janet bijgewoond. Door de informatie over de psyche van het paard, die door Janet’s toelichting, zó logisch is, was ik uiteindelijk helemaal om. Dus mezelf aangemeld voor de Rangorde training en het was een buitengewone ervaring. Woorden schieten te kort gewoon.De combinatie van theorie in de ochtend (oh ja, zó logisch) en dan vervolgens ‘s middags in de praktijk mogen brengen (zo lastig omdat al het onbewuste, bewust wordt gemaakt) is super geslaagd.
Wat handelen we als mens (onbewust en onbedoeld) onlogisch, door de ogen van het paard bekeken en wat zijn we dubbel in onze communicatie. Dat is misschien wel het grootste inzicht van deze training.
Maar de meest onvergetelijke herinneringen aan deze training zijn de ontroering over het verkrijgen van leiderschap op minimale gedragingen van jezelf. Het effectieve resultaat hiervan is dat alle paarden en pony’s op de laatste dag succesvol een schrikparcours doorliepen, waarvan iedereen bij aanvang dacht; “Dit gaat never nooit niet lukken”. Dit alles zonder dwang, zonder geweld, maar uitsluitend op jouw uitnodiging en op basis van het vertrouwen dat je in de dagen daarvoor van je paard verdiend hebt.
Zoals Janet, benadrukt, is deze training slechts de eerste stap op een nieuwe weg die je ingeslagen bent. Een weg van nieuwe inzichten, een hernieuwd begrip en nieuwe gedragingen van jezelf die je uiteraard nog verder moet integreren in jezelf. Nu ik dit zo schrijf besef ik me dat deze training eigenlijk gaat over het veranderen van jezelf en je paard verandert met je mee. Ik kan niet wachten om deze weg verder te vervolgen.
Dankjewel Janet, dat ik zoveel van je heb mogen leren. Ook dank aan mijn medecursisten voor wat ik van jullie mocht leren, voor het delen en de gezelligheid.
Karen


Clinic
Beste Janet,
Ik wilde je nog even laten weten dat de clinic die je afgelopen zaterdag in Lemmer gegeven hebt heel veel indruk op me gemaakt heeft. Ik heb inmiddels je website bestudeerd en kom zeker nog een keer bij  je voor een vervolg.

Nogmaals dank voor de leuke en leerzame dag.
Renee Roelants


Dag Janet, Wij waren erg enthousiast over de cursus van afgelopen zaterdag. Er wordt door de deelnemers nog steeds lovend over gesproken. Ik kom binnenkort bij je terug om te kijken hoe wij hier een serie lessen van kunnen maken.Ondertussen oefenen wij met de paarden het geleerde. Dat gaat heel aardig, hoewel ze ons wel weer een beetje aan het testen zijn.
Groet Gerhard


 Schipborg trailerladen
Janet, allereerst wou ik je graag vertellen dat het goed gegaan is met bert op de trailer Binnen 10 minuten stond hij erop.Vanuit Oostwold weer naar huis ging ook goed heb even de stok gebruikt en hij liep er zo weer op. Ik ga as. woensdag weer met hem bezig en hoop dat het dan ook goed gaat.

Vriendelijk groeten Inge


Dank je wel voor jouw energieke lessen het afgelopen weekend. Het hele weekend heeft me visueel, emotioneel en fysiek heel veel gedaan en ik ben zeker van plan om de aankomende week in Frankrijk met het geleerde op voorzichtige wijze aan de slag te gaan Met een heel hartelijke groet uit amsterdam.
Gonnie


 3-daagse training
Ik heb zojuist de drie daagse training bij je gedaan en werkte met Stip (zoals ik m zelf stiekum noemde) Ik vond vooral de eerste en de laatste dag echt heel indrukwekkend. De laatste dag, het schrik parcours, heeft diepe indruk op mij gemaakt vanwege het directe werk en alle inzichten die dat met zich meebracht. Het begeleid laten ontdekken van het schrikparcours van de jonge Stip gaf me beelden als toen ik met mijn neefje van drie een wandeling maakte over een bouwterrein; vol spannende gevaren die je wel of niet aangaat en waar je met een aandachtige begeleiding meer durft overwinnen dan je vermoedde. De tunnel die ik met Stip doorging leerde me zoveel over wat het leiderschap letterlijk inhoudt; het durven erbij te blijven en van het paard ook hetzelfde te vragen. Wat strengheid betekent zonder de liefdevolle aandacht voor degeen die je leidt te verliezen. Ik vond de training echt de beste ervaring die ik ooit met paarden had.Ik wil je daar heel hartelijk voor danken en ik kom sowieso graag terug voor de rangorde workshop, voor het balans en het freestyle rijden.
Met veel vriendelijke groeten, Ganna


Trailerladen
Het gaat erg goed met het traileren met Hitalia.
In het begin hebben we erg veel geoefend met vooraf de grondoefeningen. Een aantal weken lang liep ze redelijk snel de trailer in nadat ik een paar keer de stick moest gebruiken. Zo af en toe gebruiken we de grondoefeningen nog eens. Nu is het zo dat ik vanaf de plank één of twee stapjes terug moet zetten en dan loopt ze al mee, de stick staat dat wel klaar maar ik hoef die dan nog niet te pakken. En de laatste tijd loopt ze ook al wel eens “spontaan” de trailer mee in zonder dat ik me om hoef te draaien of dat ze eerst stopt.
Jammer dat ze eigenlijk alleen met mij mee wil, met Evita gaat het nog moeizaam en ik merk dat Evita toch nog te ongeduldig en gespannen is. Zelf kan ik nu heel goed de rust bewaren en ontspannen zijn en daardoor is Hitalia ook ontspannen.
Een paar weken geleden waren we op vakantie en is Hitalia “uit logeren” geweest. Na een week wilden mijn man en Evita haar weer ophalen maar ze was niet in de trailer te krijgen. Na een half uur geprobeerd te hebben werd ik gebeld en ben ik er naar toe gegaan. Binnen 3 minuten stond ze braaf in de trailer !!!! Zo heb ik bij de manege ook al 2 keer iemand geholpen, het duurde wel even maar ook dat lukte. Leuk he? We vertelden regelmatig naar anderen over jouw manier van aanpak en daar stonden sommige mensen wat sceptisch tegenover maar nu ze zagen hoe ik het deed stonden ze er toch versteld van en konden ze zich er toch ook wel in vinden hoe de gedragingen en combinatie van paard en “baas” (moet) zijn.
Ook staat ze nu aan de goede kant in de trailer, dat heeft ook wel wat moeite gekost maar ook dat hebben we nu voor elkaar.
Sinds maart gaan we ook weer wedstrijden rijden en ik durf nu overal met haar naar toe te gaan.
Zo zie je maar Janet, met veel geduld en oefenen zijn we heel blij dat het zo goed gaat.

Groetjes, familie Lodders.


Midweek|
Al mijn hele leven zoek ik naar manieren om zo natuurlijk mogelijk met mijn paarden om te gaan. Toen ik in de zomer van 2007 een jong paard (3jr) kreeg vond ik dat een goed moment om eens een training te volgen in natural horsemanship. Zo ben ik in augustus bij Janet terecht gekomen voor de cursus Paardentaal, Rangorde en Schrikparcours. De manier waarop Janet met paarden omgaat is echt fantastisch. Door dit stukje bij beetje van haar te leren gaan er velen deuren open. Als je op een voor een paard begrijpelijke manier communiceert ontstaat echt contact. Je kunt met je paard werken en trainen met respect voor zijn natuurlijke aard. Door het respect dat hij voor jou krijgt, kun je op een fijne en veilige manier veel bereiken en leuke dingen doen.

In die eerste cursus leerde ik al heel veel dingen die me in de dagelijkse omgang goed van pas kwamen. Maar meteen wist ik: ik wil meer! In februari heb ik een midweek lessen gevolgd bij Janet. Twee uur privéles per dag is natuurlijk een echte luxe en geeft je tijd om oude en nieuwe oefeningen grondig te trainen. Ook beheers je de commando’s beter als je ze vier dagen achtereen oefent. Wat me erg aanspreekt is dat Janet ook oog heeft voor het gymnastiseren van je paard. Mijn paard is erg stijf in zijn rug en nu ik deze oefeningen met hem doe, wordt hij al een stuk soepeler. Naast het grondwerk hebben we ook wat oefeningen doorgezet onder het zadel. Ons resultaat na deze week:

  • Paard komt of gaat op commando.
  • Paard loopt los achter me aan, in stap, draf, galop en achterwaarts.
  • Paard loopt aan de lijn kleine cirkels om me heen in stap en draf en kan ononderbroken van hand wisselen
  • Paard kan op commando over een obstakel stappen/springen.
  • Paard kan op commando ergens op gaan staan (van een stuk stof tot een blok hout).
  • Paard kan wijken voor druk (bijvoorbeeld wijken langs de bakrand).
  • Paard is erg fijngevoelig voor de hulpen onder het zadel.
  • Paard wordt steeds soepeler.

De taal die je bij Janet leert is universeel, dus voor alle paarden toepasbaar. Dit is erg leuk, maar ook handig in de dagelijkse omgang. Het heeft echter één nadeel: je ergert je voortaan nog meer aan mensen die ‘fout’ met hun paard omgaan. Knallende zwepen, priemende sporen en uitspraken als “hij schrikt expres” kan ik steeds slechter verdragen. Maar het contact met mijn eigen paarden maakt een hoop goed. Ik kan niet wachten om weer naar Groningen te gaan, het is de reis echt waard!

Wat ook ontzettend leuk was is dat ik laatst per toeval tegenover een ander paard in de longeerbak kwam te staan. Dit paard steigerde de hele tijd tegen mensen op en is verder ook vreselijk dominant. Ik mocht van de eigenaresse wat met hem doen en na een behoorlijke tijd achter zijn broek aan gezeten te hebben stond hij voor me. Daarna deed hij nog wat pogingen, maar daarna stond hij voor me. Deze was niet gevoelig voor de subtiele manier.
Bedankt weer voor alle paardenwijsheid en tot snel!
Hartelijke groeten, Leonique met Toek uit Weesp


Grondwerk
Afgelopen zaterdag was het echt gewoon super! Ik spreek namens ons allemaal.
We hebben weer veel geleerd, zoals hoe een paard denkt en wat er in hem omgaat.
Maar ook hoe we ons paard kunnen trainen om een zeer subtiele manier.
Het was gewoon geweldig!
We zijn alweer druk aan het oefenen en kijken uit naar de volgend cursus.
Groetjes Eline en co.


Demonstratie
Ik was gisteravond met 3 vriendinnetjes van de partij en vonden het SUPER je zo bezig te zien!!! Het heeft ons allen enorm geraakt!
Met vriendelijke groet, Anita Willemse


Na lange tijd niks meer met paarden te hebben gedaan ben ik mij gaan oriënteren en kwam ik via via op de site van Janet uit. Ik ben de driedaagse curcus rangorde gaan volgen. Ik heb echt genoten van de drie dagen. Voor het praktijkgedeelte maakt ik gebruik van een leenpaard. Dit is goed bevallen, het was een hele leuke jonge pony. Ik heb veel geleerd. Door de praktijk en het kijken naar
de medecursisten steek je ook erg veel op. De sfeer tijdens de cursus was gezellig en ontspannen. Bij deze wil ik je bedanken voor het leuke en leerzame weekend.
met vriendelijke groet,
Z. Sambrink


Rangorde
Ik wil je nog bedanken voor de fijne training die ik bij je heb gevolg. Door het grondwerk weet ik weer hoe ik hoe ik de aandacht van mijn paard kan krijgen. En doordat jij met Bassie hebt gewerkt is hij nu een stuk braver.
Ik voel me er een stuk prettiger bij en ben wat minder angstig. Zelfs het hoofdstel omdoen gaat makkelijker. In de bak is hij een paar keer geschrokken tijdens het grondwerk en rent dan 3 meter weg (niet over mij heen ), daar kan ik al beter mee omgaan.
Ik ben nog niet zover dat ik buiten met Bassie wat ga doen, maar Gerard (mijn man) heeft al met haar buiten gelopen en ze is tot nu  toe niet meer geflipt. Hij heeft er zelfs al een keer weer op buiten gereden en dat ging ook goed, af en toe  stopte ze even en keek om zich heen en een keer  durfde ze niet langs een boerderij (daar stonden varkens binnen en die rook hij waarschijnlijk . Hij  is afgestapt en er voorbij en weer teruggelopen met hem en vervolgens weer verder gereden en dat ging prima. Wat een verbetering!
Ik zou wel meer trainingen willen volgen, maar misschien moet ik eerst maar wat langer thuis aan de slag gaan.
Bedankt voor het aanpakken van Bassie en dat je zo goed aanvoelde wanneer ik me te druk maakte en daar zo goed op inspeelde.
Groeten Diana

Paard beleren
Fabel is door Janet beleerd en hij doet het fantastisch.We hebben afgelopen zaterdag een vrij lange buitenrit gemaakt, alleen maar
stappen hoor. Hij doet het tot nu toe echt heel erg goed. We zijn langs een dorpje gegaan met vlaggen, auto’s, nauwe paden, tractors etc. Hij liep braaf achter mijn merrie aan en gaf geen krimp. Je hebt echt wonderen verricht, hij was in het verleden nog wel eens een beetje drammerig.

Ik denk dat jij hem echt met veel geduld en rust, hebt gebracht waar hij zich nu lekker voelt. Hij is erg graag met je bezig en erg gericht op stem. Hij wordt nu zo’n drie keer per week gereden en alles heel erg rustig, geen ingewikkelde trainingen. Gewoon voorwaarts rijden en ik wil proberen om 1x per week met hem naar buiten te gaan. Groeten van Fabel en Ingrid


Paardentaal
Wij hebben een fantastische dag gehad. Het was inderdaad wat koud. Ik zal het er met iedereen over hebben voor de vervolg cursus, ik geloof dat iedereen dat wel wil. Hartstikke bedankt voor de fijne dag.

Groetjes Eline, Groesbeek

Rangorde
Ik vond de cursus boeiend en ook heel praktisch. Veel dingen die ik heb geleerd kon ik meteen gebruiken in de omgang met paarden.
Wanneer je met een eigen paard komt, leer je hem of haar op een heel andere manier kennen. Dat vond ik soms moeilijk, maar ook
heel leuk en herkenbaar. Mijn respect voor Julia, mijn pony, is door het hindernisparcours toegenomen. Ik weet nu hoe dapper zij kan
zijn.
Wat ik heel emotioneel vond, was contact zoeken met je paard, in mijn geval pony, op een uitnodigende manier. Bij mij lukte dat niet
goed en dat maakte heel veel emotie’s los. Al met al zou ik de cursus niet hebben willen missen. En ik ga zeker verder met de opleidingen. Maar eerst het probleem in het begin van de cursus oplossen.
Janet, bedankt voor de mooie cursus.
Danielle van der Lichte


Eureka
Het was mijn vierde basiscursus grondwerk. In anderhalf jaar tijd was ik bij verschillende trainers geweest. Dit was de eerste keer in Groningen. Grondwerk kun je niet vaak genoeg trainen. Elke keer valt er weer een nieuw kwartje, ga je méér dingen zien.
Bij ‘In contact met paarden’ had ik het Eureka gevoel. Zoals de theorie én praktijk werden gegeven was Top. De wijze waarop Janet (de cursusleidster) met de paarden communiceert en ermee omgaat voelde goed!
Wat ik daar allemaal heb geleerd is teveel om op te noemen. Ik was daarom ook behoorlijk moe na 3 dagen. Zeer voldaan. Een kleine impressie: vertel je paard maar eens dat hij een stukje bij je vandaan moet gaan zonder dat je hem aanraakt! Of: hoe stel je sowieso je grenzen? De kern van de training naar mijn idee: Leer de ander zijn taal en sluit daarbij aan en vooral: wordt niet boos op het paard als hij iets niet doet wat jij wilt! Jij bent zélf misschien niet duidelijk geweest! Als je zoekt naar oorzaken van gedrag kom je tezamen een stuk verder en wordt het een spel!
Ik wil MEER!!
Sandra Brandt, Haarlem


Zadels passen
De dag over zadels passen was heel erg interessant. Ik had me opgegeven omdat ik bij het masseren van paarden regelmatig paarden met rugproblemen tegenkom, waarbij vaak een verkeerd zadel het probleem veroorzaakt. Iets meer over zadels weten leek mij heel handig. Callista hield een duidelijk verhaal over de bouw van een zadel en waar je onder andere aan kunt zien of een zadel juist en stevig in elkaar is gezet. Er zijn zelfs zadels die gevaarlijk kunnen zijn om mee te rijden! Ze had een aantal opengewerkte zadels bij zich om alles goed te kunnen laten zien. Daarna vertelde ze waar je op moet letten bij het passen van een zadel op je paard. 2 deelnemers hadden een paard bij zich en daar werden een aantal verschillende zadels op gepast, zodat we in de praktijk konden zien hoe het zadel moet liggen en hoe je kunt zien of het zadel past. Een goed passend zadel is heel belangrijk bij het voorkomen van problemen.

Balansrijden
Balansrijden was een leuke cursus. ‘s Morgens kregen we eerst wat theorie over de bouw van ons lichaam, de bouwblokken die je boven elkaar moet stapelen. Ook moesten we wat verschillende oefeningen met elkaar doen om te ervaren hoe bv spanning in jouw lijf overkomt bij de ander. Hoe je met een klein beetje draaien van je bovenlichaam een paard al kunt sturen. Op de skippybal leerden we evenwicht te bewaren met alleen het bekken, een hele nuttige oefening. ‘s Middags kregen we persoonlijke tips bij het rijden. Veel nuttige dingen om thuis verder te oefenen. Karin


Trailerladen
Vakantie weekend Schipborg
Op vrijdag 31 augustus t/m zondag 2 september heb ik samen met mijn vriendin en onze paarden een door Janet gegeven cursus natural horsemanship gevolgd bij Musarrindill in Schipborg. Dit was een heel erg leuk en leerzaam weekend.
Vrijdags waren we al om 05.00 uur ‘s-morgens vertrokken bij onze stal in Starnmeer en kwamen ca. 08.30 uur in Schipborg aan waar we gastvrij onthaald werden door Ernst en Jur; konden we lekker op ons gemak de paarden onderbrengen en ons huisje op orde maken.
Zondag laat in de middag wilden we “even” de paarden inladen om weer naar huis te gaan, maar mijn paard (Fierro) was niet meer in de trailer te krijgen. Ernst is ook nog gekomen om te helpen, evenals andere mensen van de cursus. Maar wat we ook probeerden: Fierro werd steeds meer gestresst, evenals het paard van mijn vriendin. Ook begon het al behoorlijk donker te worden…
We zijn echt uren bezig geweest, zonder resultaat!!!!!
Helaas konden wij Janet ook niet bereiken omdat ze naar een bruiloft was.
/images: Marja en Janet.JPG
Uiteindelijk stelden Jur en Ernst voor dat wij nog maar een nachtje in Schipborg moesten blijven. Hier hebben we dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Gelukkig hoefden mijn vriendin en ik maandag niet te werken.
Ernst heeft Janet maandagochtend gebeld en in de loop van de ochtend kwam zij langs om Fierro in de trailer te krijgen. En het wonder geschiedde: na een betrekkelijke korte tijd ging Fierro door Janet haar methode de trailer in!!!!

Ik heb toen meteen een afspraak met Janet gemaakt voor een prive cursus trailerladen bij ons op stal: woensdag 26 september 2007 was het zover.
Met Janet haar hulp en methode (touwhalster, stick en lange lijn) ben ik gaan oefenen; keer op keer, trailer in, trailer uit, even lopen, pauze, trailer in, trailer uit etc. Uiteindelijk heb ik het zelf voor elkaar gekregen!!
Afgelopen zaterdag heb ik alleen geoefend en ik ben zeker niet ontevreden. Fierro liep de trailer in, hoewel ze soms met haar billen nog een beetje buiten stond. Ik heb me voorgenomen om wekelijks te oefenen, totdat ze zonder te aarzelen de trailer ingaat en ik me zeker genoeg voel om weer met de trailer op pad te gaan.

Ik wil Janet heel erg bedanken voor je hulp en ben heel tevreden met het bereikte resultaat.|
Heel veel groetjes, Marja Tol


Paardentaal 
Ik heb een heel leuke band heb met mijn paard en we werken graag samen zonder noemenswaardige problemen. Maar ook dán blijken de trainingen bij Janet een enorme verrijking. Er ging een wereld voor me open. Mijn paard snapte natuurlijk allang wat ik van hem vraag, maar nu weet ik ook wat hij MIJ te vertellen heeft.

In de cursus Paardentaal leer je het paard te begrijpen vanuit kuddegedrag. Steeds gaat er een andere mens-paard combinatie aan het werk totdat het paard op uitnodiging bij je komt en jou gaat volgen; uit vertrouwen in je leiderschap. Hoe doe je dat? Wannéér doe je dat? Waarom doet een paard wat hij doet? Hoe moet jij daarop reageren? Het is werkelijk een prachtige schouwspel van nonverbale communicatie. En wij zaten eerste rang… 
Veel paarden worden gemakshalve dominant genoemd als ze continu vervelend zijn. In werkelijkheid doen ze niets anders dan testen of jij als leider wel ècht betrouwbaar bent. Plotseling begreep ik dan ook dat Boemerang me helemaal niet ‘per ongeluk’ altijd op de hakken trapte.
Je gaat uiteraard met je eigen paard aan het werk, maar ik heb minstens zoveel geleerd van de andere (totaal verschillende) combinaties. Want onder voortdurend commentaar van Janet leerden van alles over het gedrag van de paarden, over je eigen lichaamstaal, de invloed daarvan op het paard, over talloze grote en kleine signalen die een paard afgeeft, en wat die ons vertellen. Janet gaf de vertaling erbij. De ondertiteling bij Paardentaal.

Ik schaam me er nu wel eens dat ik voorheen horende doof was voor wat mijn paard me heeft proberen te vertellen. Als een dove die plots kan horen, een blinde die weer kan zien. Zo konden ik en mijn paard elkaar eindelijk leren verstaan.

Dus doe óók eens je vingers uit je oren, en luister naar de cursus Paardentaal.
Solita met Boemerang

Grondwerk
In de cursus Grondwerk gingen we aangelijnd naast je paard aan het werk. Hoe laat je je paard met je meelopen zonder getrek en gesjor aan het touw? Of belangrijker: hoe leid je hem VEILIG mee? Want hoevaak probeert een paard niet dwars door zijn geleider heen te stappen.. die vervolgens in wanhopig roofdiertaal aan het halstertouw gaat sjorren? Wat geen vertrouwen wekt en averechts werkt?
Ook fantastisch: hoe kun je je paard op de lichtste aanraking al laten ‘schikken’?  Of wat dacht je van een soort fileparkeren: je paard zonder aanraking precies zijn voeten dáár neer te laten zetten?
Ook hier weer vond ik juist het groepsgebeuren machtig interessant, daar ieder paard weer anders reageert. Tinkers, hittepetitjes, braveriken, reuzen of shetjes, dominant of ondergeschikt… Janet demonstreert telkens weer voor ieder karakter een ander antwoord. 
Zowel in paardentaal als grondwerk werd ik me steeds bewuster van mijn eigen gedrag. 
Eigenlijk hield het paard mij een spiegel voor.. Stel je je hard op? Het paard zal niet op je toelopen. Ben je te zacht? Hij kan respectloos door je ruimte heen denderen. Met andere woorden: ik heb ook erg veel geleerd… over mezelf, mijn houding, mijn uitstraling, hoe je overkomt bij je omgeving. Dat was een enorme eye-opener voor mij.
Ik kijk nu ook heel anders aan tegen die roofdieren van mensen die de baas denken te zijn over een paard. Voordat iemand zijn eerste paard-RIJ-les krijgt, zou men eigenlijk eerst op PAARD-les moeten. Niet alleen omdat het zo leuk en leerzaam is, maar ook vooral uit veiligheid. En dus ook op grondwerk-les natuurlijk, voor de lichte samenwerking. Zeker weten dat al die “manege-knollen” dan een stuk ‘ lichter’  te berijden zouden zijn, tot groot plezier van paard en ruiter.
Chapeau aan Janet. En tot ziens op het schrikparcours.
Solita met Boemerang


Trailerladen
Ik heb een paar keer bij Janet alsook in Spanje trainingen gevolgd voor Natuurlijk Paardrijden.
Mijn dochter Veronique rijdt al meer dan 10 jaar paard, maar stond nogal sceptisch tegenover de paardentaal.
Na aanschaf van een trailer bleek het paard waar zij op rijd moeilijk te laden.
Met longeerlijnen rondknoeien en soms 1 1/2 uur trekken en duwen. Menigeen weet wel wat ik bedoel.
Na een training in juni bij Janet zijn alle problemen voorbij. Geen geknoei en geklooi na wedstrijden enz.
Mijn dochter wist even niet wat haar overkwam. Met paard naar de trailer en hup in de trailer binnen de minuut.
Jaaaaa……zij moest er even bij gaan zitten om dit door te laten dringen…..met een glimlach van oor tot oor.

Francois Jeunhomme

 


Trailerladen
Via mijn vader heb ik meegedaan aan een cursus trailer laden. Ik wist niet zo goed wat ik er van moest verwachten en of ik het wel wat zou vinden. Tijdens de cursus werd alles heel duidelijk uitgelegd waarom er iets gedaan werd. Thuis heb ik toen een week lang samen geoefend en met mijn vader gediscussieerd. Elke keer dat ik ging oefenen stond mijn paard er sneller en elke keer was ik weer verbaasd.

Na deze oefeningen heeft mijn paard 2 maanden niet meer op de trailer hoeven staan en toen ik het weer ging proberen stond ze er weer met een paar minuten op. Ik ben erg blij dat mijn vader me op deze cursus heeft gewezen en ik kan het iedereen aanraden die problemen heeft met het trailerladen! Binnen twee uur was mijn probleem zo goed als opgelost en dat was mij die 70 euro dubbel en dwars waard! Veronique Jeunhomme


Natural Horsemanship

Zacht sta je daar
Je ogen – zacht
Je adem – zacht
Je staan – zacht
Niets meer 
dan 
Zacht staan
Is wat je doet
En wat je bent

Ik wil met je spelen
Met je samen zijn
Ik jaag je weg 
En je staat weer daar

Zacht en stil

Hoe kan ik jou kennen 
Zolang ik zoveel wil.

Inge Jessica Dijks


Rangorde
Ik dacht dat Hedwich mij lief vond door zo dichtbij me te komen en haar neus tegen me aan te duwen. Had ik het even goed mis! Dat is juist brutaal gedrag. Ik eis nu mijn eigen ruimte en ze haalt het niet in haar hoofd om deze binnen te dringen. Al met al is het samen zijn nu veel fijner omdat ik haar beter begrijp en we beide weten waar we aan toe zijn. Alles op basis van respect en daar hoort bij dat je ook op je strepen moet staan. Ik zie haar karakter nog beter en dat vind ik geweldig om te zien. Leuk hoe speels, brutaal en toch ook heel lief is. Sabrina Pothof


Trailerladen
Ik heb vandaag weer met Rhyo geoefend om eens te kijken of we afgelopen zaterdag echt wat geleerd hebben. En jawel, ik heb mijn vader bijna van verbazing om laten vallen!
Hij ging erop, net zo makkelijk als aan het eind van de zaterdag. En er weer af, er weer op… Echt geweldig!!! Ontzettend bedankt! Hopelijk blijft dat zo. 
Nu wil ik ook graag de 3-daagse training doen, want met het vingertje richting geven en ‘duwen’ wil ik ook leren. Dat lukt namelijk nog niet (met naast de trailer staan). Is er 14/15/16 april nog plaats voor twee personen met eigen paard? Ik ga het sowieso don, maar mijn vader is ook erg geïnteresseerd na mijn opvoering van vanavond.
Hartelijke groeten, Lillian van den Bosch


De ontsnapte shetlanders
Op een ochtend was ik op weg naar de sportschool in de stad Groningen en tot mijn verbazing zag ik twee pony’s staan grazen op een grasveldje. Niets vreemds zou je zeggen, maar er was geen omheining dus ze waren er waarschijnlijk op eigen houtje terecht gekomen. Een vrouw had ondertussen de politie al gebeld en die was onderweg. Op dat moment komt er net een vrouw aanlopen die de pony’s kent. Ze zijn van haar oom en door een gat in het hek uitgebroken. Ze probeert ze te vangen, maar zonder succes, het gras is tenslotte altijd groener bij de buren!

De politie liet op zich wachten maar wel waren er nu meer belangstellenden gearriveerd. Wat nu? ik dacht heel  misschien lukt het wel om ze richting ontsnappingsplek te sturen door middel van de signalen die je ook bij paardentaal gebruikt. Het leek me ook amusant om te zien hoe de politie achter de paardjes aan ging, maar dit vond ik toch wat sneu voor ze, dus het besluit was snel genomen.

Vol goede moed maar niet echt zeker of dit nou wel ging werken loop ik iets richting de pony’s. Al snel heb ik hun aandacht. Ik geef richting aan met mijn arm en kijk richting de ontsnappinsplek en geef ‘druk’ met mijn andere arm. De stoet zet zich in beweging paardjes voorop en ik er achteraan. De bedoeling is ze al snel duidelijk en er wordt een poging gedaan ‘er onder uit’ te komen richting de weg. Ik had in gedachten genomen niet over deze denkbeeldige lijn de weg op want dan zijn we nog verder van huis en met mijn heup geef ik ‘tegendruk’. De optocht begeeft zich toch richting hek waar ze achter mekaar aan naar binnen gaan. Uiteindelijk was alles binnen twee minuten gepiept.

De omstanders hadden met verbazing staan kijken en kwamen naar mij toe lopen. Ze vroegen: hoe heb je dat gedaan? Zelf nog overdonderd denk ik, ja hoe heb ik dat gedaan? Ik heb ervoor geleerd was mijn antwoord en kon dit nu op een leuke onverwachte manier in de praktijk brengen. Hoewel ik eigenlijk ook wel weet dat de signalen voor elk paard duidelijk zijn ook al kennen ze het niet maar meestal werk je binnen een omheining. Het laat zien hoe gevoelig paarden zijn en hoe geweldig de paardentaal werkt!

 Miranda Klok


Cursus paardentaal
De eerste dag vrijdag was heel spannend. Het waaide behoorlijk en dan is het maar de vraag hoe een paard zich gedraagt.
Het is een heel boeiend weekend geworden en ik heb me vaak verbaasd hoe je met de juiste lichaamshouding je paard naar je toe kan laten komen zonder lichamelijke dwang. Dat het zelfs met de meest opdringerige types paarden werkt.

Schrik parcours was zondag en vond ik zelf het meest boeiende. Guinnes heeft door alles gelopen. Rood wit lint als gordijn, oranje dekkleden en daar onder door en er over heen. Paraplus boven zijn hoofd, een stokje met een plastic zakje over hem heen en onder hem door. Zelfs bij zijn kruis. Onder een lijn door met vlaggetjes en dan eerst moeten buigen met zijn hoofd. Een vlag aan een stok over zijn hoofd trekken. Alles heeft hij gedaan en zeker soms ook met protest, maar met een lieve manier opgelost.Nu kun je zeggen, ach Guinnes de tinker die is toch altijd rustig maar Schijn bedriegt, wat ikzelf dan ook al wel dacht.

*Koudbloedige paarden worden vaak als stug en hard omschreven dat komt omdat ze zich sneller afsluiten voor druk dan warmbloedige paarden. Het punt is dat wij als mens signalen van het paard niet goed interpreteren of weten er mee om te gaan. Als een koudbloed bang is kan hij stug overkomen, wij herkennen de stugheid en onderkennen vaak de angst.( * noot van Janet)

Mensen het was kicken. Ik heb het woord vaak gebruikt dit weekend, maar het was het ook zeker. Als iemand een paard zonder touw en halster en alleen door lichaamstaal te gebruiken uit een kudde kan halen, is het woord kicken toch zeker op zijn plaats.   
Het is de moeite waard om deze cursus te volgen en het is zeker niet alleen voor westernrijders wat veel mensen denken. 
Ik had een band met Guinnes, maar deze is versterkt en niet een beetje ook.
Op het moment dat ik dit opschrijf word ik tevens emotioneel, omdat ik het te gek vind dat hij de dingen ook vrijwillig doet zonder enige dwang van een touwtje of iets dergelijks. En dat mijn vermoedens werden bevestigd. Puur door te kijken en zijn taal te gaan spreken lukt het gewoon. Het weekend is precies zo gegaan als ik had gehoopt. Veel leren en iets bereiken waar ik wat mee kan. Mensen het werkt echt. Zonder enige twijfel kan ik dit nu zeggen uit eigen ervaring. Mijn volgende stap is in balans rijden. Ik weet namelijk van mijzelf dat ik niet goed zit. 
Groetjes Heleen en haar paard Guinnes
P.S. Janet heel erg bedankt voor de prachtige dagen.


 zadelen en opstijgen
Hoi Janet,
Met Indy gaat het echt heel goed. Zijn “gedrag” met opzadelen/optuigen  blijft, echter als ik het doe zoals jij me uitgelegd hebt kunnen “wij 2” het  best heel goed en is Indy erg ontspannen en als hij het eens wat minder is door dat ik bijvoorbeeld eens wat gestresster ben of wat te snel wil of door factoren om ons heen, dan kan ik hem erg snel weer kalm en ontspannen krijgen door de dingen die jij me geleerd hebt! Nogmaals echt heel erg bedankt ervoor…hierdoor is het voor Indy en mij weer allemaal een stuk plezieriger geworden en door je cursus paardentaal zijn we ons veel meer bewust van de paarden en de signalen die ze geven! Echt heel super en leuk!
groetjes Annemarie


Cursus paardentaal.
Via een vriendin hoorde ik van de cursus “paardentaal” die door Janet Bos werd gegeven. Omdat het niet zover weg was en ik me altijd interesseer voor alles wat met paarden te maken heeft, heb ik me daarvoor ingeschreven.
Ik besloot één van mijn pony’s (Picasja) mee te nemen, omdat zij altijd zo anders reageert dan al mijn andere pony’s. 
In de ochtend kregen we eerst theorie, dat was erg gezellig, maar vooral ook erg herkenbaar. We hadden allemaal heel vaak van die: “o ja!” momenten.
Na de lunch begonnen we dan met de paarden te werken. Het was de bedoeling om in een kleine ring je zo op te stellen dat je paard jou herkent als leider en zich bij je aansluit. Op een gegeven moment was het mijn beurt, dus haalde ik Picasja van de trailer. Het was echt verbazingwekkend, binnen vijf minuten liep ze achter me aan alsof ze aan me vastgeplakt zat! Dat is een hele aparte belevenis. Het is niet een pony die “zo maar” achter je aanloopt, nee, ze heeft echt al haar aandacht bij jou, ik kon haar energie als het ware voelen. Toen vroeg Janet mij wat nu het probleem van deze pony was, ik antwoordde dat ze het heel vervelend vindt als je op “kriebelige” plaatsen poetst. Dus vertelde Janet mij hoe ik moest gaan staan en moest ik Picasja over haar hele lichaam aaien. Dit was bijna verbijsterend! Ik mocht echt overal aan haar zitten en ze genoot er zelfs van!

Iedereen die erover twijfelt om een cursus bij Janet te volgen kan ik het dan ook van harte aanraden, probeer het maar eens, je zult verbaasd staan. Ik heb me dan ook direct ingeschreven voor de andere twee dagen (grondwerk en schrikparcours), het is gewoon verslavend om op deze manier met je paard te “spelen”.

Door deze cursusdag is mijn visie over Picasja wel veranderd, blijkbaar is ze heel onzeker en is voor haar het lelijk naar je doen een soort verdediging. Blijkbaar vindt ze het heel prettig om een relatie met je op te bouwen, helaas heb ik meer pony’s en eigenlijk niet genoeg tijd voor haar. Mede daarom heb ik besloten om haar te verkopen 

Cursus grondwerk en schrikparcours
Nadat ik heel enthousiast was over de cursus “paardentaal” heb ik zo snel mogelijk een afspraak met Janet gemaakt om bij mij op stal de driedaagse cursus te komen geven.
Ik wilde de mensen die ik ken en bij mij op stal komen ook de gelegenheid geven om mee te delen in deze geweldige manier om met je paard om te gaan. Ikzelf heb dus de cursus “grondwerk” en “schrikparcours” nog gevolgd.
Dit keer heb ik met mijn jonge rijpaard (Tygo) mee gedaan. In de cursus “grondwerk” leer je om je paard op druk voor je te laten wijken, achteruit te laten lopen en te draaien. Het is eigenlijk een dominantie spel, hierin raak je nooit uitgeleerd, we hadden de hele week wel alleen hieraan kunnen besteden. Eén van de andere deelnemers deed met mijn oude paardje (Jestyn) mee en die bleek heel moeilijk. Hij probeerde een paar keer zijn begeleider letterlijk mee te sleuren, Janet heeft hem een paar keer over moeten nemen. De oorzaak van zijn moeilijke karakter ligt, denk ik, in het feit dat hij als jong dier lang alleen heeft gestaan (zonder soortgenoten) en dat ik erg jong was toen ik hem kreeg en hij ook. Hij heeft geleerd dat hij sterk is, een paard weet dit niet van zichzelf, maar kan het wel leren.
Met Tygo ging het best goed, hij vond alleen het achterwaarts gaan heel moeilijk. Janet heeft me toen een andere manier geleerd om het hem te leren en toen lukte het wel.

De derde dag was de cursus “schrikparcours”. De hele bak werd omgetoverd tot een soort verjaardagsfeest. Er hingen slingers, er waren ballen, een vlag, een paraplu, een krakend plastic zakje, een stuk zeil op de grond, een trailer, een gordijn van plastic en een soort tentje.

Toen de paarden binnen werden geleid, schrokken ze zich in eerst instantie een hoedje en wilden deze enge bak snel weer uit! Nu ging het erom dat jij je zo opstelde dat jouw paard geloofde in jouw leiderschap en dus zoveel vertrouwen in jou dat hij overal langs, over en onderdoor kon. Wat ik deze dag vooral heb geleerd is dat wij mensen altijd zo graag iets willen bereiken, we gaan rechtstreeks op ons doel af, terwijl paarden helemaal niet zo denken. Janet beschreef het als: “paarden denken in bochten, niet in een rechte lijn”.
Ook heb ik geleerd dat ik mijn emoties nog meer moet beheersen. Mede hierdoor was het een groot succes en een geweldige ervaring.

Op een gegeven moment besloot ik met Tygo de tent eens te verkennen. Ik dacht niet dat Tygo in de tent moest, omdat hij best een groot paard is en de tent niet zo hoog. Janet zei: “probeer het maar, kijk maar wat hij doet”.
Dus ik naar de tent. Toen ik erin liep, deed hij zijn hoofd naar beneden en kroop een beetje onder de tent. Mijn reactie was: “kijk hij doet het!!!” en dus een hele foute reactie; hij gooide direct zijn hoofd omhoog en ik was hem (zijn aandacht) kwijt. Een tijdje later heb ik het nogmaals geprobeerd, wat schets mijn verbazing als hij zich klein maakt, hoofd naar beneden en zo achter mij aan de tent inloopt!! Dat was echt fantastisch en dit had ik nooit verwacht. De bovenkant van de tent lag gewoon over zijn rug en schoft heen en hij vond het allemaal prima! 
Groeten,
Frantina Kiekebeld – vd Knaap 2004
(http://www.staldewijk.nl/)


Rangorde
Ik heb bij Janet de basis gedaan paardetaal, grondwerk en schrikparcours.
Ik vond het heeeeeeeeeel erg leuk en Balou is er ook heel blij mee dat ik dit gedaan heb.
Ik vond Balou een beetje Lomp (wel heel lief hoor) maar eigenlijk was ik de lomperik, ik heb de taal die ik al probeerde te spreken met mijn paard verfijnd en ik vond de cursus helemaal TOP!!!
veel groetjes Sietske


Trailerprobleem

Ik wil je vertellen wat voor doms ik heb gedaan gisteravond.
Een paar mensen van de pensionstal staan altijd voor mij klaar om te helpen met mijn paard. Zij hebben er meer verstand van dan ik. Dus zij kwamen terug van wedstrijd en dan zouden we wel even oefenen met trailer laden omdat hij nu toch achter de auto zat. Nou dat ging dus helemaal verkeerd mijn paard steigerde zo hoog dat ze achterover viel. Nou zeiden ze dan doet ze dat niet weer want daar heeft ze vast wel van geleerd. Na een paar keer proberen viel ze weer achterover  met het stei

Niemand geloofde dat mijn merrie de trailer op zou gaan, maar Janet krijgt het voor elkaar. Na een paar uurtjes liep ze de trailer op alsof ze nooit anders heeft gedaan. En dat doet ze nog steeds!

Je hoeft echt geen probleem te hebben  met je paard om iets aan de lessen van Janet te hebben. Hoe leuk is het als je paard de kudde voor je achterlaat om zonder halster met je mee te lopen? Als ik geen zin heb in rijden heb ik nu allerlei oefeningen beschikbaar die anders zijn dan longeren en mijn paard toch trainen. Echt een aanrader!

De teamsessie met onze teamleiders was een heel belangrijke stap om te komen tot een betere samenwerking. Na een middag met Janet en haar paarden konden alle deelnemers iets benoemen over (het effect van) hun eigen gedrag /stijl en dat van een ander. Er ontstond meer begrip en respect voor elkaars sterke en wat zwakkere kanten en hoe je elkaar daarbij kunt helpen. Door de heldere spiegel die de paarden ons voorhouden en de haarfijne intuitie van Janet. Het heeft ons meer opgeleverd dan dagen met elkaar praten. Geweldig.

Het mooie van deze workshop vond ik niet alleen het oberveren van de paarden maar vooral ook dat wat er tussen mens en paard gebeurt en wat er met de mensen zelf gebeurt.
Dan blijkt het niet alleen een confrontatie met het paard maar ook met jezelf.