Welke lessen geef ik?
Naast gespecialiseerde hulp bij probleemgedrag bij paarden bied ik ook regelmatig trainingen aan met bijvoorbeeld de volgende onderdelen. Dit kunnen privélessen of groepslessen zijn. Het is ook mogelijk een trainingsdag te organiseren op je eigen (pension)stal.
Daarnaast organiseer ik paardenweken bij mij thuis in Frankrijk.
Naast trainingen gericht op paarden, bied ik ook individuele coaching aan met behulp van paarden. Meer weten? Kijk hier.

Trainingsdagen in Nederland
In Nederland organiseer ik regelmatig trainingsdagen. Kijk onder Agenda welke dat zijn. 
Je kunt in overleg met mij ook op je eigen (pension)stal een trainingsdag organiseren, rond een specifiek thema. Hieronder staan een paar voorbeelden. Hier vind je er ook nog een paar, en zie je welke er nu zijn gepland. 

Clinic Paardentaal
Je maakt kennis met het kuddegedrag van het paard en de onderlinge communicatie door middel van lichaamstaal. Dit vind ik een van de mooiste en meest emotionele training met een paard. Ik ga er vanuit dat paarden jouw “ZIJN” spiegelen, paarden letten op je spierspanning en kunnen ook zeer goed je stemming inschatten. Paardentaal is dan ook in eerste instantie werken aan je eigen houding en gevoel! Via de  lichaamstaal van het paard ga je in “gesprek ” met een paard. Het doel is contact en vertrouwen, je nodigt het paard uit zich bij jou aan te sluiten (join up). Een join up kun je niet afdwingen die moet je verdienen,want op het moment van de join up ontvang je een rangorde en legt het paard zijn veiligheid en bescherming voor een groot deel in jouw handen.

Clinic Grondwerk, rangordetraining, vervolg op paardentaal
Hier begint het trainen van je paard vanuit lichaamstaal. Het gaat over vertrouwen, rust, samenwerking en contact. Een belangrijke basistraining voor ieder paard. Door de training paardentaal heb je inzicht gekregen in hoe een paard communiceert. In de training grondwerk ga je een stapje verder. Ook hier is het van belang dat een paard je respecteert en bovenal ziet als leider. Je leert allerlei trucjes en tips om een paard te trainen vanaf de grond vanuit leiderschap. De training is voor beleerde en onbeleerde paarden. Mocht je eerst nog de behoefte hebben aan een betere kennis van de training paardentaal dan is het mogelijk daar extra begeleiding in te krijgen.

Clinic Schrikparcours
Het is handig te weten wat je vanuit paardentaal moet doen, als een paard ergens niet langs durft of wil vluchten. Vaak reageren wij (roofdieren) vanuit ons eigen gevoel (vechten of paaien) en dat staat in de meeste gevallen haaks op de behoefte van het paard (vluchtdier). Vanuit leiderschap en contact begeleid je je paard in angstige situaties, zodat zowel je paard als jezelf moediger wordt in een benarde situatie. Kennis van grondwerk en paardentaal is vereist voor deze training.

Clinic Behendigheid en spel
Je wordt uitgenodigd om spelend je behendigheid met je paard te testen. Dit is ook een heel mooi vervolg op de rangorde en balans en freestyle training (zie hieronder). We oefenen met behendigheid aan de hand (agility) en onder het zadel. Voorbeelden voor oefeningen aan de hand (agility) zijn trailerladen, over plasticzijl lopen, slalom, sprongetje, de voorbenen van het paard op verhoogt blok zetten. Behendigheid oefeningen onder het zadel zijn bijvoorbeeld sprongetje, slalom, labyrint, onder een laagte door, een hekje openen, door een tunnel rijden. De dag is geen wedstrijd, we gaan paardvriendelijk te werk, plezier en veiligheid staan voorop maar een klein beetje competitie en uitdaging is wel leuk toch?

Clinic In balans rijden

Balans daar valt of staat alles mee! Al snel wordt er gezegd mijn paard is scheef of zit vast aan een kant. Maar hoe zit dat met jezelf? Op de eerste dag van deze training wordt er naar je eigen lichaamsbouw gekeken, wat zijn jou mogelijk of onmogelijkheden. Je krijgt allerlei oefeningen om je te leren overgeven aan de bewegingen van het paard. Doel is dat je het paard niet in de weg zit omdat je zijn ritme niet kunt volgen of zijn beweging niet goed kunt opvangen. Het rijden zonder zadel is op zich niet een doel maar verteld je veel over je eigen balans en waar je zelf vast zit in je lichaam. Een groot deel van het niet in balans zitten/rijden komt omdat we bepaalde spieren niet gebruiken en soms ook door angst te veel “klemmen”. Het is in het belang van het paard, dat we niet in het ritme hobbelen maar gelijk meegaan met zijn beweging. Doel van deze dag is dat je thuis met of zonder paard verder kunt trainen, om een onafhankelijke zit te ontwikkelen. *Deze training is met name een zitles, je leert niet de technieken van het rijden daarvoor is de training freestyle rijden.

Clinic Freestyle rijden
Zou het niet fantastisch zijn als je bij wijze van spreken geen hoofdstel meer nodig hebt om te rijden omdat je paard zo super reageert op de signalen van je lichaam? In deze training leer je hoe je dat kunt bewerkstelligen. Freestyle is een prettige manier om je paard iets te leren. Zo leert het bijvoorbeeld goed op de hulpen te reageren en de aandacht bij jou te houden. *Let op! Het rijden zonder hoofdstel is niet een doel op zich en kan ook erg gevaarlijk zijn. Bij de freestyle training gaat het met name om het trainen op gevoeligheid en contact. Wanneer je wat problemen hebt omdat je paard slecht op zit en beenhulpen reageert is dit naast de rangorde training een ideale aanvulling. De freestyle training is vervolg op de training balansrijden.

Kindermiddag Horsemanship (7-12 jaar)
Ik vind het belangrijk dat een kind leert vanuit respect voor het dier, contact met deze aan te gaan. Kinderen kunnen dit van nature eigenlijk heel goed en paarden reageren daar op. Op deze leuke middag krijgen kinderen een kans om op een speelse manier kennis te maken met horsemanship. Uitgangspunt is om kinderen te begeleiden contact te maken met paarden op basis van de lichaamstaal van het paard. Dit is niet te vergelijken met wat een kind leert op een manege. Door oefeningen vanaf de grond leren kinderen om op een veilige manier samen te werken met het paard. Daarbij oefenen ze op een speelse manier belangrijke vaardigheden toepasbaar in het dagelijkse leven, zoals assertiviteit, empathie en communicatie. Bijvoorbeeld leren ze om op iemand in te tunen, want je zal een gevoelig paard met een meer ingetogen energie moeten benaderen dan een wat slomer paard.

Individueel hulp bij trailerladen bij je thuis
Voor het laden trek ik de eerste keer veel tijd uit ook omdat ik veel uit moet leggen wat ik doe en waarom. Het doel is dat het paard uiteindelijk ontspannen de trailer op en af gaat. Natuurlijk begeleid ik je ook, om dit zelf te kunnen en hoe je dit zelf verder kunt oefenen. Wanneer nodig maken we een trainingsplan, zodat het paard een goede inprent krijgt. Meestal is één sessie voldoende. 

Overige trainings mogelijkheden
· Privé les op eigen stal of op locatie
· Trainingsdagen op eigen stal
· Groepslessen op eigen stal of op locatie
· Demonstraties .themaweken in frankrijk (zie agenda) .eigen themaweek in Frankrijk